top of page

Ervaringen

In de artikelen hieronder nemen we je mee in de ervaringen, leermomenten van onze leden en de succesverhalen van oud-deelnemers.

Ervaringen & Vacatures: Nieuws en tips
Bacha Rosa logo

Interview met Rosali

06-07-2021

Rosali is een van onze deelnemers geweest en heeft een Dominicaanse achtergrond. Haar vader is choreograaf in het Dominicaanse Republiek, dus van kinds af aan werd ze al ondergedompeld in de wereld van muziek. Toen ze zeventien was is ze naar Nederland gekomen en inmiddels heeft ze haar eigen dansschool. Ze heeft in het verleden ook een aantal salsa optredens gegeven. Uiteindelijk heeft ze de keuze gemaakt om wat anders te gaan doen, en daar is Bacha Rosa uitgekomen. Ik heb met haar teruggeblikt op haar tijd bij, wat toen nog de Broedplaats heette, om een beeld te kunnen schetsen van haar ontwikkelingen als ondernemer.


Hoe ben je bij de Broedplaats terecht gekomen?

Mijn dansschool zat eerst in Den Haag, Scheveningen. Daarna zijn we naar Zoetermeer verhuisd. Mede omdat ik in diezelfde tijd zwanger was van een tweeling liepen een aantal dingen niet helemaal lekker. Helaas was er geen vervanger die dingen kon overnemen als ik niet beschikbaar was. Daarom moest ik daar helaas mee stoppen, met als gevolg dat ik in de uitkering terecht kwam.


Toen was het de vraag wat ik nu wilde gaan doen. En ik wilde graag opnieuw een dansschool opzetten. Mijn werkregisseur heeft mij toen gewezen op de Broedplaats, dat was op dat moment net opgezet. En zo ben ik bij Natalie terecht gekomen. Dat was echt een geweldige ervaring. Ik kreeg daar de kans om workshops te geven.


Wat is het grootste verschil tussen de Broedplaats van toen en de Broedplaats van nu?

Toen ik daar begon zat de Broedplaats echt in de beginfase. Nog niet alles was geregeld en geordend. Zo waren er voor mij bijvoorbeeld niet veel mogelijkheden om danslessen te organiseren. Maar ze deden wel altijd hun best om die mogelijkheden te creëren, ook voor andere mensen die daar kwamen. Dus toen er geen danszaal met spiegels beschikbaar was hebben ze de hele kantine omgetoverd tot een danszaal.


Als je nu naar de Broedplaats kijkt zie je dat er veel meer mogelijkheden zijn. Ik vind het veel mooier geworden. Het ziet er een stuk netter en meer geordend uit.


Wat is jouw grootste leermoment geweest in je tijd bij de Broedplaats?

Bij de Broedplaats hadden we trainingen. Het mooiste vond ik dat je niet alleen van Natalie, maar ook van elkaar, als een team, kon leren. We wisselde ervaringen met elkaar uit en steunden elkaar. Dat is een moment waar je van kan zeggen dat ik er veel van geleerd heb.

Als danseres ben je natuurlijk meer bezig met dansen de pasjes en minder met een onderneming. Dus ik heb ook geleerd dat je dingen moet bijhouden, zoals je administratie. Maar je moet ook afspraken inplannen en aan de promotie via je website denken. Toen ik die dansschool had, deed ik dat samen met iemand anders. Zij hield zich bezig met de juridische kant en al het papierwerk. Ik was vooral bezig met het inrichten en geven van de lessen. Het feit dat ik dat nu allemaal zelf moest gaan doen was voor mij echt een nieuwe fase. De momenten waarop we samen kwamen en wat voor elkaar konden doen vond ik daarom erg waardevol.


En heb je nog een aantal nieuwe vaardigheden ontdekt?

Jazeker, en dat heb ik te danken aan Natalie, omdat ze zo streng op mij was haha. Zij is een pusher. Door haar ben ik erachter gekomen dat ik niet moet opgeven, en dat ik geen opgever ben. Ik denk terug aan die tijd dat ze zei, Rosali kom op! Er moet iets van komen. Je doet en je zegt, maar nu moet er iets van komen. Voor mij was het bijzonder dat ze daarvoor de tijd nam. Dus zeker dat ik een doorzetter ben, maar ook dat ik best wel veel talenten in mij heb.Hoe zou je de Broedplaats omschrijven aan iemand die daar nog niet van gehoord heeft?

Als een plek waar je als startende ondernemer met ideeën terecht kan. Je kan er alle informatie navragen die je nodig hebt. En ik zou zeggen van joh, kom gewoon eens naar de Broedplaats en kijk wat ze daar te bieden hebben. Er zijn zoveel mogelijkheden en wie weet zit er wel wat voor jou in.


En kijk, ik kan natuurlijk wel adviseren over de Broedplaats, maar het is niet voor iedereen wat. Maar ik kan wel zeggen, probeer het op z’n minst. Want de Broedplaats, als ze wat voor je kunnen betekenen, dan doen ze hun best om dat te laten uitkomen. Dus ik vind het zeker de moeite waard om het eens te proberen. You never know!


Wat is jouw mooiste herinnering van de Broedplaats?

Er zijn er een paar, maar sowieso toen ik een middag kon organiseren voor kinderen. Bij de Broedplaats hadden we een markt georganiseerd, die was binnen. Het was best wel gezellig met de collega’s.


Ik ben bij de Broedplaats begonnen in de keuken. Toen was ik een hulp voor de kok. Dat was ik nog vergeten.


Oh ja, en toen we iets gingen drinken met de collega’s. Dat was ook een moment van de Broedplaats waarop we weer even bij elkaar kwamen. Toen gingen we afscheid nemen van een paar collega’s die aan het werk gingen. Dus dat was jammer voor ons, maar wel een leuk moment voor de anderen. Ik vond het echt een leuk team toen.


Het gaat er ook om hoe je jezelf inzet op bepaalde plekken. Ik kom uit een warm land. Het Dominicaans Republiek is een land waar je heel veel warme mensen hebt, vrolijke muziek. Dus je doet het niet expres, maar het is je aanwezigheid. Dat geef je mee. De anderen raken daar betrokken bij. Samen hadden we de vibe. Ik kan nu niet anders zeggen dan dat ik echt een leuke tijd heb gehad daar bij de Broedplaats. Best wel veel geleerd, ook van andere mensen. Ik kan er niks verkeerd over zeggen.


Hoe sta je nu in het leven ten opzichte van voordat je bij de Broedplaats kwam?

Ik ben een reumapatiënt, ik heb een zware vorm van reuma. Dus voor ik bij de Broedplaats kwam was de status van mijn gezondheid niet helemaal top. Dat heeft invloed gehad op mijn dagelijks leven. Natalie was best wel een grote steun daarin. Zij wist dat van mij, en toch heeft ze mij de moed gegeven, Rosali je kan het. Ze vroeg op een gegeven moment ‘’we kunnen doorzetten, wil je dit ook?,’’ en toen zei ik, ‘’ja dit wil ik heel graag.’’


Toen was ik best bang op stappen te zetten in het leven. Voor mij merk ik dat het nu een heel ander verschil is. Ik stap veel meer naar voren. Helaas kon het door corona niet doorgaan, maar vorig jaar heb ik mijzelf aangemeld om les te geven bij een kickboksschool in Zoetermeer. Nu is het weer van start gegaan kan ik les gaan geven aan kinderen en vrouwen.


Verder merk ik ook dat ik makkelijker naar de media toestap om bekendheid te zoeken. Ik weet dat er zoveel meer potentieel in mij zit dan dat ik zelf dacht. Nu sta ik veel positiever in het leven. Ik was al vrij positief, maar nu een stuk meer omdat ik weet wat ik kan en wat ik kan bereiken.


Naast de danslessen werk ik ook met de Dominicaanse ambassade, Dominicaans consulaat. Daar probeer ik kinderen te helpen met projecten uit het Dominicaanse Republiek, maar wel hier in Nederland.


Daarnaast hebben we ook een culturele dansgroep, ik ben choreograaf daarvan. Onze groep geeft door wat de Dominicaanse cultuur is. Wij worden ingehuurd bij bijvoorbeeld evenementen of parades. Op 19 augustus doen we mee aan de SouthEast Parade in Amsterdam. We worden ook gevraagd voor bijvoorbeeld carnaval in België. Ik zie nu van mijzelf dat ik veel verder kan komen.


Heb je nog iets wat je wil delen waar je nog niet de kans voor hebt gehad?

Ik hou ervan om mensen te helpen. Mijn leven gaat niet alleen over danspasjes, maar ook dat mensen zichzelf kunnen vinden, in hun ritme. Vaak hoor je mensen zeggen, ja ik heb twee linker benen, ik kan niet dansen. Dan zeg ik, het gaat er niet om wie het beste danst. Het gaat erom dat je plezier hebt en dat je geniet van wat je aan het doen bent. Daar gaan voornamelijk mijn lessen over. Dat geniet, plezier hebt en dat je jezelf leert kennen.


Mensen weten niet dat dansen veel meer dan alleen dansen is. Er zit ook een stuk passie in je bewegingen. Dus het is belangrijk dat mensen blijven dansen. Bijvoorbeeld mijn Dance en Shine, bij de kickboksschool. Die lessen focussen op de styling en het voetenwerk, maar voor vrouwen gaat het ook om het genieten van de vrouwelijkheid. En voor de kinderen om het genieten van kind zijn.

Vacatures

Meraki biedt regelmatig werkervaringsplekken aan. Via een werkervaringsplek kun je drie tot zes maanden lang ervaring opdoen in een reële werksetting. Daarnaast kom je via een werkervaringsplek ook sneller onder de aandacht van het werkgeversservicepunt.

Ervaringen & Vacatures: Nieuws en tips
Post-it idee

Ondernemen met een laag inkomen

Geplaatst op: 19-01-2022

Heb jij een goed bedrijfsidee waar je hart sneller van gaat kloppen, maar ben je nog niet in staat om dat idee zelfstandig in de markt te zetten? Bij Meraki krijg jij de kans om te ondernemen onder de paraplu van onze sociale coöperatie. Klinkt dit interessant? Lees dan snel verder!

Samen ondernemen

Voor ons is jouw motivatie het belangrijkst. Het is geen probleem als je nog geen ervaring hebt met ondernemen. Samen bekijken wat jij minimaal nodig hebt om te kunnen starten.  Via onze wekelijkse trainingen leren wij jou de fijne kneepjes van het ondernemerschap. Verder doen wij een groot deel van je administratie, en tegelijkertijd leren we je hoe je dit zelf vakkundig kunt bijhouden. Jouw groei en ontwikkeling staan bij ons op de eerste plaats.

Via onze trainingen leren wij je ook hoe je een goed cv opstelt en werken wij aan je sollicitatievaardigheden. Zo heb je niet alleen meer succes bij het vinden van opdrachtgevers, maar ook bij het vinden van een parttime baan.

Bedrijfsprofiel 

De sociale coöperatie heet de Zoete Kruimels en staat als onderneming ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Onze leden ondernemen onder de paraplu van de coöperatie, en zijn tegelijk eigenaar van de coöperatie. Iedere ondernemer draagt 30% van zijn inkomsten af aan de coöperatie, zodat die de gezamenlijke kosten kan betalen.

De overige inkomsten dienen te worden verrekend met de uitkering.

Wil je deelnemen maar heb je geen uitkering, maar wel een minimum inkomen? Dat kan!

Ook jij kunt gratis gebruik maken van de faciliteiten en deelnemen aan de opleiding. Financieel is in dat geval je bijdrage ook 30%, maar maximaal € 50 per maand en wordt je winst maandelijks uitgekeerd als overige inkomsten.

Solliciteren

Je kan je bij ons aanmelden voor een intakegesprek via een mailtje. Wij zien graag jouw cv en bedrijfsidee tegemoet!

bottom of page